Bake off Vlaanderen #Afl1 – Jaffa cake

Eindelijk, eindelijk, eindelijk!!! Het is zo ver! De start van Bake off Vlaanderen. Wat een leuke kandidaten. Maar natuurlijk zitten er al direct wat favorietjes tussen waarvoor ik hopelijk, nog tot het einde van de wedstrijd mag supporteren. In de eerste aflevering maken de bakkers Jaffa Cakes. Doet geen belletje rinkelen? Wat als ik zeg pim’s koekjes? Aah voila! Ik ben persoonlijk geen grote fan van de koekjes maar als je ze zelf maakt kunnen ze je verrassen!

Voor 10-12 koekjes:

  • 1 ei
  • 25 gram blonde bastaardsuiker
  • 25 gram gezeefde bloem

Voor sinaaslaagje:

  • 300 ml vers sinaasappelsap
  • Zeste van een halve sinaasappel
  • 100 ml water 
  • 70 gram blonde bastaardsuiker
  • 4 blaadjes gelatine

200 gram pure chocolade als afwerking

Bakkers houdt u klaar en bakken maar!

We beginnen met het sinaaslaagje want dat moet goed opstijven in de koelkast. Laat je gelatine in koud water weken. Meng het sinaasappelsap, water en de suiker in een steelpannetje en breng aan de kook. Voeg hieraan de uitgeknepen gelatine en zeste van appelsien toe. Laat dit afkoelen in een schaal/bakvorm van ongeveer 20 op 30 cm. Zorg ervoor dat je laagje dik genoeg is. Laat minstens een uurtje afkoelen in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180°C. Klop de eieren met de suiker stevig op tot je een luchtige massa krijgt. Spatel hier voorzichtig de gezeefde bloem onder. Spray de muffinvorm in en vul elk vormpje met een goede lepel beslag. Bak gedurende 8 minuten en laat ze volledig afkoelen op een rooster.

Snijd met behulp van een uitsteekvorm cirkels, die iets kleiner zijn dan je cakejes, uit je sinaaslaagje. Leg je laagje voorzichtig op de cakejes. Nu kan je kiezen om de cakejes af te werking in de muffinvorm of los. Ik koos ervoor om ze los te overgieten met chocolade omdat ja… meer chocolade. Maar je kan ze dus ook perfect in de muffinvorm laten zitten en een lepel chocolade spreiden over je Jaffa cake. Dan is je cake langs de zijkant nog zichtbaar.

bon ap