Bake off vlaanderen #Afl4 – Citroen merengue

In de alweer de 4de aflevering van Bake off gaan de kandidaten aan de slag met een recept van onze Herman. Geen simpele opdracht dus! En al zeker niet als je weet dat de man van je poging tot het namaken van deze taart gaat proeven. Ik zat dus (op vakantie) in de zetel vol spanning te kijken en te bedenken hoe ik deze thuis zelf kan maken. Want jup, zelfs op vakantie kan ik geen enkele aflevering missen. Ik wist dat het niet simpel ging worden van het moment dat ze met een platenspeler kwamen aandraven. Manueel moet dit vast ook lukken dacht ik en ja hoor, dit lukt prima. Ik heb wel een meer rustieke afwerking maar het kan er prima mee door. No way dat ik riskeer plakkerige merengue op mijn dierbare platenspeler te morsen! Dit is niet het recept van Herman maar mijn eigen versie.

Voor een vorm van ± 20cm, 8 personen

Bodem:

 • 250 gram roomboter
 • 150 gram bloemsuiker
 • 1 pakje vanillesuiker
 • 1 ei 
 • 450 gram bloem
 • snuifje zout

Merengue:

 • 100 gram eiwit
 • 100 gram suiker
 • 80 gram bloemsuiker

Citroenvulling:

 • 0.5l vers geperst citroensap
 • 4 eieren
 • 400 gram suiker
 • 40 gram puddingpoeder
 • 3 blaadjes gelatine
 • 0.5l room (half opgeklopt)

Bakkers houdt u klaar en bakken maar!

Neem 300 gram suiker (de andere 100 gram gebruiken we voor de ruban) en breng het samen met het citroensap aan de kook. Klop nu de 100 gram suiker met de 4 eidooiers tot een ruban. Dat wil zeggen tot het een lint vormt. Let erop dat je onmiddellijk begint te roeren van het moment dat je je dooiers en suiker samenvoegt. Anders verbranden je eidooiers. Houd de eiwitten aan de kant in de frigo om later de merengue mee te maken.

Meng het puddingpoeder onder de ruban. Voeg een goede scheut van de citroensiroop toe aan het eigeelmengsel en roer goed door. Voeg nu dit mengsel toe aan resterende citroensiroop en breng aan de kook. Giet het mengel in een kom en zet in de frigo om af te koelen. 

Ondertussen kunnen we beginnen aan de bodem. Ik maak deze altijd met de hand. Meng alle ingrediënten en kneed tot je een egaal deeg krijgt. Leg het een half uurtje in de koelkast en rol het dan uit om in je taartvorm te duwen. Zorg ervoor dat je vorm ingevet is. Ik doe dit altijd met een spray. En zorg er ook voor at je alle randjes gelijk aanduwt. Leg een bakpapier in je bodem en vul met bakparels. nu nog een uur in de koelkast en bak 20 minuten af op 160°C. 

Leg de gelatine blaadjes in koud (!) water. Schep een paar eetlepels van de afgekoelde citroenvulling in een steelpannetje en verwarm hierbij de uitgeknepen gelatine. Spatel dit warme mengsel onder de koude citroencreme. Alsook de half opgeklopte slagroom.

Stort uit in de bodem en laat afkoelen in de frigo. Na minstens 2 uur in de frigo kan je beginnen aan de merengue. Klop 100 gram eiwitten op met de suiker. Als deze stijf zijn kan je de bloemsuiker erover zeven. Klop dit alles nog stevig op en doe in de spuitzak.      Ik gebruikte een langwerpig spuitmondje en draaide de taart zo stabiel mogelijk rond.

bon ap