Bake off Vlaanderen #Afl6 – Chiffon cake

Man man, het lijkt nog zo simpel. Maar niets is minder waar! #moeilijk!  Van alle opdrachten was deze, met grote voorsprong, de aller moeilijkste. Vier keer heb ik het moeten proberen.  Bij de andere drie pogingen had ik als resultaat, net zo een mooi ingezakt exemplaar als de meerderheid van de kandidaten. Mogelijks zou het ook aan mijn koppigheid kunnen liggen. Ik had niet de juiste, speciale bakvorm. Toch heb ik een manier gevonden om deze chiffon cake te maken zonder deze nieuwe vorm te gaan kopen. Ik heb een standaard bakvorm genomen en er twee serveer-ringen middenin geplaatst. En na 4 pogingen is het hiermee gelukt. Hoera!

Voor een vorm van ± 20cm, 8 personen

  • 6 eieren
  • 100 gram suiker (70 + 30 gram)
  • 60 ml zonnebloemolie 
  • 100 ml melk
  • 110 gram bloem
  • 1 pakje vanillesuiker

Voor de afwerking;

  • Een mix van vers rood fruit
  • 200 gram rode fruitmix uit de vriezer, ontdooit en gemixt

Bakkers houdt u klaar en bakken maar!

 

Verwarm de oven op 160°C.  Klop de eiwitten samen met 70 gram suiker tot stevige pieken.

DSC05337.JPG

Klop de eigelen samen met de 30 gram suiker en het pakje vanillesuiker tot een ruban. (tot je mengsel bleek ziet en het een lint vormt wanneer je je klopper eruit haalt) Meng in een apart schaaltje de olie en melk en voeg toe aan je ruban.

DSC05395

Voeg je gezeefde (!) bloem beetje bij beetje toe aan je rubanmengel. En voeg hieraan in drie stappen je eiwitten toe. Giet nu je mengsel in de bakvorm, die niet (!) ingevet mag worden. En zet 30 tot 35 minuten in de voorverwarmde oven. Laat hem zoals Herman zei niet onderste boven afkoelen. Eens afgekoeld werk je hem af met het rode fruit.

bon ap