Happy Easter! Happy Wester, Norther and Souther to! – Aardbei en mascarpone chocoladetaart

Met pasen mag je al een overdrijven! En dat is zeker het geval met deze chocoladetaart. Lichtjes decadent en absoluut niet light maar het helemaal waard. De chocolade taart is heerlijk rijk van smaak en vormt samen met het romige van de mascarpone en frisse van de aardbeien een lekker geheel. Het vogelnestje bovenop de taart maakt hem helemaal klaar voor Pasen. Het nestje is eetbaar maar nu niet overtuigend lekker. Het is vooral mooi en super leuk om te maken. Geen fan van smossen? Dan sla je het maken van het vogelnest best gewoon over, want geloof me smossen zal je.

Voor een taart van ongeveer 20cm en 10 personen;

Chocoladecake

 • 150 gram pure chocolade
 • 200 ml melk
 • 400 gram bruine suiker
 • 150 gram boter (kamertemperatuur)
 • 4 eieren
 • 300 gram bloem
 • 4 eetlepels cacao
 • 5 gram zuiveringszout
 • 1 zakje bakpoeder

Vulling

 • 500 gram room (minimum 35%)
 • 500 gram mascarpone
 • 150 gram bloemsuiker
 • 350 gram aardbeien (in stukjes gesneden)

Afwerking

 • Paaseitjes
 • 50 gram vermicelli glasnoedels
 • 100 gram zwarte of melkchocolade

Verwarm de oven op 160°C en spray of vet je bakblik in. Smelt de chocolade samen met de melk en de helft van de suiker au bain marie. Klop ondertussen de boter samen met de andere helft van de suiker los. Klop er één voor één de eieren onder. Het is normaal dat het beslag er op dit moment wat raar en klonterig uitziet. Voeg er de bloem, cacao, bakpoeder en zuiveringszout aan toe en meng dit op een lage snelheid. Schenk er beetje bij beetje het warme chocolademengsel bij . Stort uit in de bakvorm en bak af op 160°C gedurende ongeveer 35 minuten. Check of de taart gaar is door met een mes in het midden van de taart te prikken. Als deze er schoon weer uitkomt is je taart klaar. Laat afkoelen op een bakrooster. 

Terwijl je cake af aan het koelen is kan je beginnen aan het vogelnest. Breek of knip de glasnoedels in een kom. Zoek ook nog een kom met een mooie vorm voor de bodem van het nestje en bedek deze met een laagje vershoudfolie. Smelt je chocolade en giet beetje per beetje wat over de noedels. Meng ondertussen de chocolade en de noedels zodat de noedels helemaal bedekt zijn met een dun laagje. Plaats de met chocolade bedekte noedels in de met folie bedekte kom en vorm een mooi nestje met in het midden een gaatje met plaats voor de eitjes. Plaats even in de koelkast. 

paastaartt

Klop voor de vulling de slagroom samen met de bloemsuiker stijf. Klop de mascarpone even los zodat er geen klontertjes in zitten en voeg deze toe aan de slagroom. Zorg ervoor dat een een stevige basis hebt maar zorg er ook voor dat hij niet schift. Snijd je afgekoelde chocoladecake 2 keer door zodat je 3 lagen hebt. Smeer een royale laag van het mascarponemengsel uit over de taart. Ik gebruikte twee verschillende lepels. Eéntje voor in de kom te scheppen en ééntje om het op de cake uit te smeren. Op die manier voorkom je donkere kruimels in je witte vulling. Verspreid hierover de helft van de aardbeien. Herhaal dit met de volgende laag en smeer de taart netje af met een paletmes. Neem een kleiner paletmes of eventueel een koffielepel en schep een toefje mascarponemengel op. Smeer het van dik naar dun en herhaal dit totdat je hele taart bedenkt is. Plaats je vogelnest samen met paaseitjes bovenop je taart. In de koelkast is deze taart afgedekt tot 4 dagen houdbaar.