Mokka chocolata ya-ya! – Mokka Brownies

Er bestaat zoiets als chocolade met espresso van Magnum. Jawel! Je leest het goed! Mega lekker dus. Kan de bittere en intense smaak van donkere chocolade je niet bekoren? Dan sla je dit recept beter over. Ik ben helemaal fan van de intense smaak van koffie samen met de bittere smaak van cacao. Deze reep was dus ook mijn inspiratie voor deze mokka brownies. Donkere chocolade met een hoog cacaopercentage en goed straffe koffie samengesmolten in een brownie.  En weeral niet eens moeilijk om te maken en die pannenlikker was snel afgewassen aangezien ik hem helemaal schoon likte. Kortom je moet deze klassieker met een twist snel eens maken.

Voor een grote ovenschaal brownies;

 • 250 gram boter 
 • 250 gram donkere chocolade
 • 4 eieren
 • 250 gram suiker
 • 80 gram bloem
 • 80 gram cacao
 • Half zakje bakpoeder
 • Snuif zout
 • 1 eetlepel oploskoffie

Voor de afwerking;

 • 200 ml room
 • 200 gram zwarte chocolade
 • 1 eetlepel oploskoffie
 • 75 gram witte chocolade

Smelt de boter en de chocolade en los er de eetlepel koffie in op. Klop ondertussen de eieren samen met de suiker op tot een luchtige massa. Spatel voorzichtig het koffie-chocolademengsel onder de opgeklopte eieren. Eens gemengd, kan je ook de droge ingrediënten toevoegen. Bloem, cacao, bakpoeder en zout meng je voorzichtig onder het beslag. 

brownies

Neem er een ovenschaal bij in spray of vet deze in. Je kan er ook voor kiezen om een bakpapier te gebruiken. Stort het deeg uit in de ovenschaal, spreid gelijk uit en bak de brownies gedurende 25 tot 30 minuten in een oven van 175°C. Ik gebruik goed mijn neus als het aankomt op de gaarheid van de brownies maar je kan ook altijd op de loskomende rand van de brownies letten. Laat de brownies nu goed afkoelen en begin daarna aan de topping.

 

Verwarm de room in een steelpannetje en los er de eetlepel koffie in op. Laat de donkere chocolade er in oplossen en zorg voor een glad mengsel zonder stukjes. Smelt in een apart kommetje de witte chocolade, ik deed dit au bain marie. Stort de donkere chocoladeroom uit op de afgekoelde brownie. Maak met de witte chocolade 3 dikke lijnen over de lengte (het kortste stuk) van de brownie. Ga dan voorzichtig met een mes van boven tot onder in één beweging door de drie lijnen. Probeer dit in een rechte lijn te doen en ga niet te diep, blijf in de chocoladelaag. Herhaal dit een keer of 8, of wat jou mooi lijkt. Bewaar de brownie afgedekt in de koelkast.