Specumisu – Tiramisu met speculaas

Mmm, een goeie tiramisu, iets beter bestaat er niet toch? Zeker als je je bedenkt dat het zo makkelijk en snel te maken is. Een kleine twist aan dit gerecht maakt van deze klassieker eigenlijk een nieuwe klassieker. De speculaas zorgt voor een zoetere smaak. Wist je trouwens dat Tiramisu letterlijk vertaald naar het Italiaans betekent trek mij omhoog? Wat uiteindelijk zoveel wil zeggen als maak me blij, vrolijk me op. Sinds ik dat wist werd ik alleen maar meer fan van tiramisu. Dankzij de speculaas wordt deze specumisu een echte Belgisch-Italiaanse baby. Ikzelf heb graag een goede stevige tiramisu en dat is bij dit receptje zeker het geval. 

Voor ongeveer 1 grote schaal;

  • 500 gram mascarpone
  • 150 gram suiker 
  • 4 eieren
  • 1 pak speculaas
  • 1 kop koffie
  • Amaretto

Maak een grote kop koffie en laat hem afkoelen. Klop de dooiers samen met 100 gram (niet alle) suiker op. Doe dit tot je een “ruban” bekomt. Dat wil zeggen dat je beslag in een “lint” van je spatel afloopt. Voeg hier de mascarpone aan toe en klop op tot je een mooie dikke massa hebt. Klop in een vetvrije kom het eiwit samen met de rest van de suiker stijf en schep deze voorzichtig onder het mascarpone mengsel. Giet een goede scheut amaretto bij de afgekoelde koffie en dop hier je speculaas in en plaats ze op de bodem van je schaal. Giet hier de helft van het mascarponemengsel over. Voeg hier nog een laagje gedopte speculaas aan toe. Ik maakte met mijn spuitzak nog enkele toefjes van het overgebleven mascarponemengsel. Maar kan deze natuurlijk ook gewoon gelijk strijken. Werk af met een laagje gezeefde cacao.