Knibbel en knobbel – Crumble puddingcake

Hier in Limburg hebben we de lekkerste specialiteiten. Een van mijn favorieten; knobbelvlaai, knibbeltaart of kruimeltaart. Noem het hoe je wil, maar het komt neer op een puddingvlaai met een crumble bovenop. Het meeste werk aan zo een vlaai in natuurlijk de bodem. Het deeg moet rijzen, rusten, uitgerold worden en nog een keer rusten. Een heel gedoe dus! Ik zocht een alternatief en ben heel erg met de uitkomst. Ik verving het taartdeeg met gewoon vanillecake. Yum!

Voor een grote ovenschaal;

 • 500 gram boter (op kamertemperatuur)
 • 500 gram suiker
 • 500 gram bloem
 • 8 eieren
 • 1 zakje bakpoeder
 • 1 zak vanillesuiker

Voor de pudding;

 • 1l melk
 • 200 gram suiker
 • 2 eieren
 • 90 gram roompoeder (puddingpoeder)

Voor de crumble;

 

 • 200 gram boter (op kamertemperatuur)
 • 200 gram bloem
 • 200 gram suiker
 • 80 gram haversmoutvlokken
 • 80 gram amandelschilfers

 

Begin met het maken van de pudding. Breng de melk met de helft van de suiker aan de kook en meng ondertussen de andere helft van de suiker met de eieren. Voeg hier het roompoeder aan toe en zorg ervoor dat alles goed opgelost is. Van zodra de melk aan het koken is voeg je een goede scheut van de melk toe aan het roompoedermengsel. Voeg dit mengsel nu terug toe aan de rest van de melk en zet nog even op het vuur. Blijf goed roeren en laat “ploffen”.

crumblecake

Voor de vanillecake klop je de boter en de suiker los. Voeg er beetje bij beetje de bloem en ei toe en meng alles goed. Bekleed een grote, niet te hoge ovenschaal met bakpapier. Stort ongeveer de helft van het cakebeslag uit in de ovenschaal en smeer gelijk uit. Doe hier een laag met alle pudding op en smeer ook uit. Smeer de rest van het cakebeslag gelijk uit over de pudding. Probeer dit te doen zonder de pudding teveel van plaats te laten veranderen. Ik deed dit met behulp van een spuitzak.

We gaan verder met het maken van de crumble. Meng alles in een kom en kneed tot je boter en de droge ingrediënten brokken vormen. Het makkelijkste is om een knijpende beweging te maken met je vingers door het deeg. Verdeel alle crumble over de bovenkant van de cake en bak af op 180°C gedurende ongeveer 40-45 minuten. Laat de cake afkoelen en haal hem dan pas uit de vorm.