Kom soes, soes! – Chocolade soezen

Eclairs zijn echt wel een van mijn favorietjes! Zowel om te eten als om te maken. Ik maakte kleinere versies van de eclairs met een extra dosis chocolade, wantja, chocolade! <3 Een portie opgeklopte slagroom door de stevig chocolade zorgt voor luchtigheid en balans. Deze soezen zullen niet lang overleven.

Voor ongeveer 20 soezen;

  • 100 ml melk
  • 100 ml water
  • 100 gram melkerijboter
  • 100 gram bloem
  • 3-4 eieren

  Banketbakkersroom;

  • 1l melk
  • 200 gram suiker
  • 2 eieren
  • 90 gram roompoeder (puddingpoeder)
  • 150 gram donkere chocolade
  • 400 ml room
  • 100 gram bloemsuiker
  • 200 gram zwarte chocolade (ter afwerking)

   

  We beginnen met de vulling, dan kan deze al afkoelen. Breng de melk met de helft van de suiker aan de kook. Meng de eieren met de andere helft van de suiker en voeg er het roompoeder aan toe. Haal de melk van het vuur als ie kookt en roer er snel het eiermengsel onder. Zet nog even terug op het vuur, roer goed en laat de pudding “ploffen”. Kiep de pudding in een kom, leg er een laagje huishoudfolie over en laat in de koelkast afkoelen.

  Verwarm je oven op 210°C. Neem een steelpannetje en laat hierin de melk, water en boter smelten. Laat het niet koken. Voeg er de bloem aan toe en roer met een houten lepel tot er zich een bol deeg vormt. Nu komt het harde werk. Roer er één voor één de eieren onder. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige volledig is opgenomen. Heb je grote eieren dan zijn 3 eitjes voldoende. Doe je deeg in een spuitzak met en spuit stevige bolletjes van het deeg. Laat voldoende plaats, ze gaan goed opzwellen.

 • Plaats de bakplaat voor 20 tot 25 minuten in het midden van de oven en steek een houten lepel tussen de deur van de oven zodat deze niet helemaal sluit. Zo kan het vocht verdampen en blijft het niet in de oven hangen. Laat de eclairs op een rooster volledig afkoelen.Klop de room met de bloemsuiker stijf en klop er de afgekoelde losgeklopte pudding door. Vul een spuitzak met spuitmondje met de banketbakkersroom. Neem een soesje en prik er met een kleine spuitmond, aan de onderzijde een gaatje in. Vul de gaten met de banketbakkersroom. Je voelt aan het gewicht van je soes als deze voldoende gevuld is of niet. Smelt je chocolade au bain marie en dompel je soes er lichtjes in.