Rice and shine! – Rijsttaart

Alweer zo een klassieker, rijsttaart. Lekker smeuïg en vol van smaak. Ik werkte hem af met Italiaans schuim maar je kan eindeloos variëren. Doe er bijvoorbeeld wat limoensap door, of wat zwarte chocolade op het einde, of met wat schijfjes nectarines bovenop. Deze maakte ik met amandelmelk, ook daar kan je eindeloos afwisselen. Gebruik bijvoorbeeld kokosmelk, chocolademelk of hazelnootmelk. Eén recept maar oneindig veel variatie dus!

Voor een hoge taart van ongeveer 25cm diameter;

 • 1l melk
 • 175 gram dessertrijst
 • 200 gram kristalsuiker
 • Tikje safraan
 • 1 rol kruimeldeeg

Voor de pudding;

 • 0,5l melk
 • 100 gram suiker
 • 1 ei
 • 45 gram roompoeder (puddingpoeder)

Voor de pudding;

 • 3 eiwitten
 • 100 gram kristalsuiker

Breng 1l melk aan de kook en spoel ondertussen grondig de rijst af. Laat de rijst gedurende ongeveer 45 minuten de rijst koken. Proef of de rijst gaar is. Voeg de suiker en safraan toe en roer goed door. Breng nu de 0,5l melk met de helft van de suiker aan de kook en meng ondertussen de andere helft van de suiker met de eieren. Voeg hier het roompoeder aan toe en zorg ervoor dat alles goed opgelost is. Van zodra de melk aan het koken is voeg je een goede scheut van de melk toe aan het roompoedermengsel. Voeg dit mengsel nu terug toe aan de rest van de melk en zet nog even op het vuur. Blijf goed roeren en laat “ploffen”. Voeg de pudding toe aan de rijstpap.

Knel een vel bakpapier in de springvorm en duw het kruimeldeeg zo strak mogelijk aan tegen de rand. Stort de rijstpap uit in de vorm en bak af op 180°C gedurende ongeveer 30 minuten. Haal de taart nu uit de vorm en laat nog voor zo’n 10 minuten bakken in de oven. Haal uit de oven en laat op een rooster afkoelen.

Klop de eiwitten stijf en voeg er lepel per lepel de suiker aan toe. Laat kloppen tot je stevige pieken hebt. Spuit met behulp van een spuitzak toefjes van het Italiaans schuim of spreid het rustiek uit over de taart met een lepel. Brand af met behulp van een buzenbrander. De taart zelf is zo’n 4 dagen houdbaar, afgedekt in de koelkast. Het Italiaans schuim is maar 1 dag houdbaar, daarna zal het eiwit gaan verwateren. Maak het dus net voor het serveren.