Mergpijpjes – Bake off alf 3

Heel erg enthousiast was ik over deze aflevering eerlijk gezegd niet. Tot ik op het idee kwam om een alternatieve versie van de mergpijpjes te maken. Ik heb namelijk niet zo graag marsepein en ging op zoek naar een vervanging. Die vond ik in witte chocolade. Toegegeven het zijn niet meer 100% mergpijpjes op deze manier maar wel super lekker. Wel een fan van marsepein? Wikkel ze dan in de laatste stap in de uitgerolde marsepein in de plaats van de witte chocolade.

Voor ongeveer 8 mergpijpjes;

  • 4 eieren
  • 120 gram suiker
  • 120 gram bloem
  • 250 gram melkerijboter (op kamertemperatuur)
  • 200 gram bloemsuiker
  • Confituur naar keuze
  • 200 gram witte chocolade of 400 gram marsepein
  • 100 gram zwarte chocolade

 

Verwarm je oven voor op 180°C. Klop de eieren stijf met de kristalsuiker. Zorg ervoor dat je een volledige 8 kan tekenen zonder dat het beslag direct inzakt. Zeef hier de bloem over en schep deze er voorzichtig onder.

Stort uit in een met bakpapier bekleedde bakvorm. Ik gebruikte er eentje van 40 op 25cm. Afhankelijk van de grootte van je bakvorm kan je het recept een beetje aanpassen. Bak de biscuit gedurende 10-15 min gaar. Laat afkoelen op een rooster en verwijder het bakpapier. Meng de boter samen met de poedersuiker en klop goed luchtig. Snijd je biscuit in de breedte door zodat je 2 even grootte vierkanten bekomt. Smeer een laagje van de botercrème op een kant en een laag confituur op het andere stuk biscuit. Leg de op elkaar met de gesmeerde kanten naar binnen toe. Ik koos voor aalbessen confituur, je kiest wat je lekker vindt.

mergpijpjes

Snijd nu je taart in langwerpige reepjes zodat je de vorm van mergpijpjes bekomt. Smeer de stukjes biscuit zo netjes mogelijk af met de botercrème. Plaats ze voor minstens een uurtje in de koelkast zodat ze stevig worden. Heb je moeite met netjes afsmeren? Zet de pijpjes dan met enkel de vulling ertussen ook een half uurtje in de koelkast, als tussenstap. Eens netjes afgesmeerd en afgekoeld kan je er de gesmolten witte chocolade (die je au bain marie laat smelten) over gieten. Of natuurlijk de uitgerolde marsepein. Plaats de pijpjes daarna nog een half uurtje in de koelkast en dip de uiteindes in de zwarte chocolade. Kies hiervoor voor een klein kommetje zodat je niet teveel chocolade in je kommetje moet hebben om genoeg diepte te hebben om te dippen.