Soepstengels – Bake off alf 4

Zo leuk om niet altijd zoet te bakken maar af en toe ook iets hartig! Ik ben verzot op lekkere smeuige soep. Lees zonder stukjes en brokjes. Daarvoor zorgt de courgette in deze smaakvolle tomatensoep. Doe daar nog eens de lekker krokante soepstengels bij en ik ben een happy kiddo!

Voor ongeveer 20 stengels;

 • 250 gram bloem
 • 3 eetlepel olijfolie
 • 10 gram verse gist
 • 150 gram lauw water
 • Snuif zout
 • Verse kruiden zoals tijm, rozemarijn, bieslook. Naar eigen smaak

Snijd de kruiden fijn. Los de gist op in het lauwe water. Giet deze bij de bloem, olijfolie en kruiden. Kneed het deeg met de hand goed door of laat het in de keukenmachine draaien voor ongeveer 10 minuten tot je een mooi zacht, elastisch en niet te plakkerig deeg hebt.

Verwarm de oven voor op 200┬░C. Rol het deeg uit zodat je er lange slierten van ongeveer 2cm van kunt snijden. Ik gebruikte hiervoor een pizzaroller. Draai de slierten in een slangbeweging zodat je mooie kronkels in de stengel bekomt. Als je liever rechte strakke stengels hebt, leg je ze zo recht mogelijk op de met bakpapierbekleedde bakplaat. Bak ze gedurende 10 minuten, draai ze om en laat nog ongeveer 5 tot 10 minuten bakken tot ze mooi goudbruin zijn en krokant zijn.

Soepke
 • 2 uien
 • 1 prei
 • 1 courgette
 • 10 verse tomaten of 2 blikken tomatenblokjes
 • 1 blikje tomatenpuree
 • 2 groenten boullionblokjes
 • Bouquet garni (tijm en peterselie samengebonden in een laurierblad)
 • Peper en zout
 • Optioneel: Kruidenkaas

Als je met verse tomaten wil werken, laat dan een kookpot water koken. Maak met een mesje een inkeping in de tomaat zodat je de tomaat in vier gelijke stukken verdeelt. Eens het water kookt, dompel je de tomaten voor een minuutje in het kokend water. Laat ze even afkoelen en trek je vliesje er stuk per stuk vanaf. De inkepingen zorgen ervoor dat je het vel er makkelijk vanaf kan trekken. Schil en snijd de andere groenten in grove stukken. Stoof de prei en uien enkele minuten aan samen met het bouquet garni. Vul de kookpot met een royale hoeveelheid water zodat alle groenten onder water staan. Van zodra het water kookt voeg je de tomaten, courgette bouillonblokjes en peper en zout toe. Laat voor ongeveer een half uur goed doorkoken. Voeg de laatste minuten het kleine blikje tomatenpuree toe. Haal je bouquet garni eruit en mix de soep. Ik doe dit vaak met een blender, zo ben ik zeker dat alle stukjes goed gemixt zijn. Werk eventueel af met wat kruidenkaas.