Let it snow! – Chocolade snowball koekjes

Koekjes zijn mogelijks mijn favoriete dingen op deze wereld. Je kan ze snel meenemen als je langs de doos wandelt, hebt geen afwas en je hebt maar twee vingers nodig om ze op te eten. Waarom deze snowball koekjes genoemd worden? Als je ze maakt zal je het onmiddellijk weten. Voor de koekjes gebakken worden, worden ze in een dikke laag bloemsuiker gerold. Net sneeuwballen dus. Eens ze gebakken zijn krijgen ze van die leuke barsten en is het contrast van de witte bloemsuiker en donkere koekjes goed zichtbaar.

Voor ongeveer 20 koekjes:

  • 125 gram roomboter
  • 250 gram bloem
  • 2 eetlepels olie (zonnebloem of arachide)
  • 200 gram suiker
  • 100 gram donker bruine suiker
  • 2 eieren
  • 70 gram cacaopoeder
  • 1 zakje bakpoeder
  • snuifje zout
  • 120 gram bloemsuiker (als afwerking)

Klop de boter (op kamertemperatuur) los samen met de suiker en bruine suiker. Meng er de eieren, olie en het zout onder. Meng er tot slot de bloem, het bakpoeder en cacaopoeder onder. Rol van het deeg bolletjes en rol ze royaal door de bloemsuiker. Echt rolbaar is het deeg niet, het zijn dus meer deegpropjes. Zet de bolletjes minstens een half uur in de koelkast. Haal ze nog een keertje door de bloemsuiker, er mag echt goede laag “sneeuw” rond zitten. Plaats ze met voldoende ruimte op de met bakpapier bekleedde bakplaat. Ik plaatse er 9 per bakplaat.

Bak de koekjes voor ongeveer 13 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C. Laat ze op het bakpapier afkoelen. In een afgesloten doos zijn ze tot 5 dagen houdbaar.