Zoete appelpizza – Appelgalette met karamelsaus

Als je je lichaam eens goed wilt verwarren, dan is deze appelgalette de perfecte manier. Is het een pizza? Neen! Het lijkt natuurlijk op een pizza maar op deze galette komt absoluut geen tomatensaus. Is het warm of is het koud? Beide! Een bolletje ijs op de deze galette maakt het plaatje compleet. Is dit een light gezond dessert? Nope! Hoewel er vast wat vitamines in de appeltjes zitten, wordt dat weer teniet gedaan door deze te overstrooien met boter en suiker. Over één ding zal je lichaam het wel eens zijn, deze appelgalette is overheerlijk.

appelgalette

 

Voor 1 galette:

  • 300 gram zelfrijzende bloem
  • 100 gram melkerijboter 
  • 70 gram koud water
  • 50 gram suiker
  • Snuifje zout
  • 3 appels (ik nam jonagold)
  • koffielepel kaneel

Voor de karamelsaus

  • 100 gram suiker
  • 40 gram melkerijboter
  • 100 ml room

Meng de zachte boter onder de bloem. Ik deed het op de luie manier, met een vork. Voeg het water, de suiker en een snuifje zout toe. Zorg voor een mooi deeg. Merk je dat het deeg iets te nat is, voeg dan nog wat bloem toe. Merk je dat het deeg iets te droog is, voeg dan nog wat water toe. Elke soort bloem reageert anders dus vertrouw op je gevoel. Eens je een mooi en glad deeg hebt, rol je het uit op een bebloemd werkblad. Net zoals een pizza. Leeg het deeg op een vel bakpapier en op de bakplaat of een bord. Plaats het ongeveer een kwartiertje in de koelkast. Net genoeg tijd om je appels te schillen en aan te bakken in de pan met wat boter. Strooi de kaneel over de appelschijfjes en bak de ze naar eigen smaak. Ikzelf heb graag nog een beetje beet in de appels dus ik bak ze niet te lang aan.

appelgalette

Haal het deeg weer uit de koelkast en plaats de appels in het midden van het deeg. Laat voldoende plaats langs de randen. Plooi de randen om en smeer ze in met een losgeklopt ei. Strooi wat suiker op de randen en plaats de galette in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 20 minuten op 200°C. Terwijl de appelgalette in de oven zit kan je beginnen aan de karamelsaus. Laat de suiker samen met de boter karameliseren op het vuur. Let op dat de karamel niet te warm is en verbrand. Laat de karamel mooi goudbruin worden en voeg er voorzichtig de room aan toe en blijf roeren. Let hierbij heel erg goed op dat je jezelf niet verbrand. De karamel is super heet. Laat de saus ook voldoende afkoelen vooraleer je gaat proeven. Snijd een punt van de galette en werk af met een bolletje ijs en de saus.